Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kays



Posts : 9
Join date : 2010-12-12

PostSubject: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 12:27 am

Alhamdulillah saya diterima untuk intake akan datang ini.
Kalian bagaimana?

Cuma di sini saya mahu jelaskan saya masih belum tekan button accept and xde g print out dan bank in wang lagik.
Saya dari Kedah. Penang tentu cuti sabtu ahad kan.

Jadi saya mahu tahu adakah kelas pjj sabtu ahad atau mereka belajar melalui kaedah lain?

Kalau sabtu ahad juga, nampaknya saya terpaksa menolak.. alahai apalah nasib.. sistem birokrasi punya pasal, merana Neutral
Back to top Go down
View user profile
ernahrosle



Posts : 14
Join date : 2010-11-19

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 11:29 am

Tidak seperti pjj lain, pjj USM tidak mempunyai kuliah. Kita tidak perlu hadir ke kelas tetapi, ada sidang video (teletutorial) di mana pelajar pergi ke Pusat Wilayah untuk mengikuti sidang video ini. Sidang ini membolehkan perhubungan duahala antara pensyarah yang berada di kampus induk USM dan pelajar di Pusat Wilayah. Pelajar yang tidak dapat menghadiri sidang video ini boleh mengikuti rakaman melalui internet.

Walau bagaimanapun, kays boleh berhubung dengan Regional Centre Managers di Alor Setar seperti berikut:

Encik Abdul Hamid Hussain
Kolej Sultan Abdul Hamid
Jalan Langgar
05460 Alor Setar, Kedah
Talian Terus PPW: 04-7316088
Faks: 04-7305300
H/P: 019-5577962


>>Sumber didapati daripada http://www.pppjj.usm.my/ dan mengikut pemahaman sendiri Razz

Back to top Go down
View user profile
kucet86



Posts : 31
Join date : 2011-03-05

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 12:30 pm

ernahrosle wrote:
Tidak seperti pjj lain, pjj USM tidak mempunyai kuliah. Kita tidak perlu hadir ke kelas tetapi, ada sidang video (teletutorial) di mana pelajar pergi ke Pusat Wilayah untuk mengikuti sidang video ini. Sidang ini membolehkan perhubungan duahala antara pensyarah yang berada di kampus induk USM dan pelajar di Pusat Wilayah. Pelajar yang tidak dapat menghadiri sidang video ini boleh mengikuti rakaman melalui internet.

Walau bagaimanapun, kays boleh berhubung dengan Regional Centre Managers di Alor Setar seperti berikut:

Encik Abdul Hamid Hussain
Kolej Sultan Abdul Hamid
Jalan Langgar
05460 Alor Setar, Kedah
Talian Terus PPW: 04-7316088
Faks: 04-7305300
H/P: 019-5577962


>>Sumber didapati daripada http://www.pppjj.usm.my/ dan mengikut pemahaman sendiri Razz



ermm maksudnya....kehadiran untuk sidang video tu tidak diwajibkan ?
Back to top Go down
View user profile
ernahrosle



Posts : 14
Join date : 2010-11-19

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 12:57 pm

Copy paste dari Rancangan Pengajian Jarak Jauh pdf>>
SISTEM PENGAJIAN (copy paste yang berkenaan saja)
(i) Pelajar USM yang berdaftar dengan PPPJJ akan mengikuti pengajian secara jarak jauh secara keseluruhannya.

(vi) Kedatangan ke kelas amali Sains di Pusat Wilayah bagi pelajar sains adalah wajib sementara kehadiran ke kelas sidang video boleh dikecualikan dalam keadaan luar biasa (dengan kebenaran daripada Dekan PPPJJ).


Yang berikut adalah berkaitan dengan:

AKTIVITI PEMBELAJARAN
Pada keseluruhannya, aktiviti pembelajaran adalah terdiri daripada:

(a) Pembelajaran kendiri melalui bahan yang ditulis khas (modul) atau buku teks terpilih. Pada umumnya, pelajar akan dibekalkan dengan modul sebagai bahan pembelajaran yang utama.

(b) Kelas Sidang Video
Kelas sidang video interaktif dikendalikan sendiri oleh pensyarah di PPPJJ melalui perkhidmatan sidang video (kecuali pelajar Sabah dan Sarawak yang dapat melihat rakaman melalui internet ataupun menonton siaran sehala juga melalui internet).
Kelas sidang video bukanlah untuk penyampaian kuliah. Ianya adalah kelas perbincangan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar dalam mempelajari pelajaran mereka di pusat-pusat wilayah.
Oleh yang demikian, pelajar mestilah menyediakan diri terlebih dahulu sebelum datang ke kelas sidang video.


(c) Portal E-Pembelajaran
Portal E-Pembelajaran disediakan untuk pelajar mengakses maklumat pembelajaran dan juga berinteraksi dengan pensyarah dan rakan sekelas. Alamat portal E-Pembelajaran: http://el.usm.my/pppjj


...ada (d), (e), (f), (g) lagi.. Wink
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts : 59
Join date : 2011-03-05
Age : 28
Location : Malacca Historical City

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 2:38 pm

cop cop cop....bayaran yuran boleh dibuat secara minima atau penuh..tp bile kene bayar?bile last tarikh bayaran?aiseh... scratch
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 3:12 pm

bayaran bleh wat 2 kali rasanya...
Back to top Go down
View user profile
kays



Posts : 9
Join date : 2010-12-12

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Mar 30, 2011 9:41 pm

ernahrosle wrote:
Tidak seperti pjj lain, pjj USM tidak mempunyai kuliah. Kita tidak perlu hadir ke kelas tetapi, ada sidang video (teletutorial) di mana pelajar pergi ke Pusat Wilayah untuk mengikuti sidang video ini. Sidang ini membolehkan perhubungan duahala antara pensyarah yang berada di kampus induk USM dan pelajar di Pusat Wilayah. Pelajar yang tidak dapat menghadiri sidang video ini boleh mengikuti rakaman melalui internet.

Walau bagaimanapun, kays boleh berhubung dengan Regional Centre Managers di Alor Setar seperti berikut:

Encik Abdul Hamid Hussain
Kolej Sultan Abdul Hamid
Jalan Langgar
05460 Alor Setar, Kedah
Talian Terus PPW: 04-7316088
Faks: 04-7305300
H/P: 019-5577962


>>Sumber didapati daripada http://www.pppjj.usm.my/ dan mengikut pemahaman sendiri Razz


Pusat wilayah tuh ada dalam form kan kita pilih kat mana kita nak pergi. kan?
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts : 59
Join date : 2011-03-05
Age : 28
Location : Malacca Historical City

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Thu Mar 31, 2011 4:39 pm

nol adiey wrote:
bayaran bleh wat 2 kali rasanya...
mmg leh bayar 2 kali tp bile dateline nye? Question
Back to top Go down
View user profile
watie



Posts : 33
Join date : 2011-02-17
Age : 37
Location : Seri Manjung, Perak

PostSubject: Dateline yuran utk sidang 2011/2012   Thu Mar 31, 2011 5:05 pm

rasanya dah tercatat dlm lampiran kan, byrn mesti diterima sebelum 27 mei 2011 samaada penuh atau minima..kalau byr minima, yg balance tu akan diberi satu tarikh kemudian.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Thu Mar 31, 2011 5:23 pm

27 mei 2011
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts : 59
Join date : 2011-03-05
Age : 28
Location : Malacca Historical City

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Thu Mar 31, 2011 9:18 pm

ooOOooOOoo...ok2 tq2...baru nk cuti2 tp kene simpanla wat bayo yuran..huhuhu.. bounce
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Fri Apr 01, 2011 12:28 am

smpan le dr skang huhu
Back to top Go down
View user profile
watie



Posts : 33
Join date : 2011-02-17
Age : 37
Location : Seri Manjung, Perak

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Fri Apr 01, 2011 11:45 am

takmau abihkan duit sendiri, pi pinjam ptptn lol!
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Fri Apr 01, 2011 12:40 pm

berani ke nk pnjam hehehe
Back to top Go down
View user profile
watie



Posts : 33
Join date : 2011-02-17
Age : 37
Location : Seri Manjung, Perak

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Fri Apr 01, 2011 1:38 pm

takmau pinjam sbb takmau bayar lebih Razz
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Fri Apr 01, 2011 3:49 pm

hahaha pndai pon pirat
Back to top Go down
View user profile
khan



Posts : 1
Join date : 2011-04-06

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed Apr 06, 2011 2:23 pm

Salam, nak bertanya. saya dah dapat tawaran kemasukan ke pjj USM.
Soalan pertama:
Setelah klik setuju menerima tawaran, apa lg yg patut dibuat sebelum sesi orentasi?
(ada baca kena hantar borang @ salinan kad pengenalan dalam masa 2 minggu tapi xclear,dan x sempat nak clearkan apa sebenarnya yang diminta)

Hope ada yang boleh membantu
Back to top Go down
View user profile
ernahrosle



Posts : 14
Join date : 2010-11-19

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Thu Apr 07, 2011 3:51 am

khan wrote:
Salam, nak bertanya. saya dah dapat tawaran kemasukan ke pjj USM.
Soalan pertama:
Setelah klik setuju menerima tawaran, apa lg yg patut dibuat sebelum sesi orentasi?
(ada baca kena hantar borang @ salinan kad pengenalan dalam masa 2 minggu tapi xclear,dan x sempat nak clearkan apa sebenarnya yang diminta)

Hope ada yang boleh membantu


Muat turun Buku Panduan di http://web.usm.my/kemasukan/ppjj untuk mendapatkan panduan dan maklumat yang berkaitan.
Back to top Go down
View user profile
greedz87



Posts : 100
Join date : 2010-06-20
Age : 29
Location : butterworth,penang

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Tue Apr 12, 2011 6:04 pm

khan wrote:
Salam, nak bertanya. saya dah dapat tawaran kemasukan ke pjj USM.
Soalan pertama:
Setelah klik setuju menerima tawaran, apa lg yg patut dibuat sebelum sesi orentasi?
(ada baca kena hantar borang @ salinan kad pengenalan dalam masa 2 minggu tapi xclear,dan x sempat nak clearkan apa sebenarnya yang diminta)

Hope ada yang boleh membantu

jagan risau semua tu beleh buat masa orientasi...tp anda rushing skit lah...
Back to top Go down
View user profile
shaainul



Posts : 9
Join date : 2011-02-12
Age : 29
Location : kuala lumpur

PostSubject: senang kah sidang tutorial    Sun Apr 17, 2011 8:17 pm

salam bole saya th sidang tutorial pjj..adakah pensyarah akan memberi modul pembelajaran kepada student2 jarak jauh atau more kepada pertanyaan kepada subjct yg kita tak fahami???
Back to top Go down
View user profile http://shaainul@yahoo.com
rizanmmea



Posts : 21
Join date : 2011-03-13

PostSubject: bahan2 pengajian dan silibus...   Sun Apr 17, 2011 8:55 pm

bahan2 pengajian dan silibus macamna eh......pensyarah kat wilayah yang handle ker...
Back to top Go down
View user profile
eila



Posts : 9
Join date : 2010-10-14
Age : 39
Location : Hutan Melintang,Perak

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Mon Apr 18, 2011 1:52 pm

kalau course sastera (sejarah) bahasa pengantar dlm bahasa inggeris ke Bahasa Melayu?
ada sesipa yang boleh tolong g tau....
lagi satu ...ada yang g tau saya course yg saya ambil ni tak diiktiraf....betul ke?????
sesiapa boleh tolong jawab..... : Sad
Back to top Go down
View user profile
ernahrosle



Posts : 14
Join date : 2010-11-19

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Mon Apr 18, 2011 5:11 pm

eila wrote:
kalau course sastera (sejarah) bahasa pengantar dlm bahasa inggeris ke Bahasa Melayu?
ada sesipa yang boleh tolong g tau....
lagi satu ...ada yang g tau saya course yg saya ambil ni tak diiktiraf....betul ke?????
sesiapa boleh tolong jawab..... : Sad

Nak jawab bab "tak diiktiraf". Sila tekan pautan ini: http://www.mqa.gov.my/mqr/english/epaparIPTA.cfm?IdAkrKP=10591

Kesimpulan: Kursus ini diiktirap oleh MQA. So, cheer up!

cheers
Back to top Go down
View user profile
eila



Posts : 9
Join date : 2010-10-14
Age : 39
Location : Hutan Melintang,Perak

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Mon Apr 18, 2011 5:35 pm

terima kasih sebab tolong jawab bab pengiktirafan....lega saya....tima kasih byk2... Smile
Back to top Go down
View user profile
kays



Posts : 9
Join date : 2010-12-12

PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Wed May 25, 2011 11:26 am

Assalamualaikum. Hai Selamat pagi semua.

Tiba baru tersedar dekat buku yang diterima tu di Lampiran H, USM kepilkan sampul surat dan minta pos salinan IC.
Adakah kita kena potong page tuh dan hantar salinan IC sebelum orientasi ini?

Minta rungkaikan. Terima kasih. Sekian.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)   Today at 6:10 pm

Back to top Go down
 
pjj 2011 ( SESI SOAL JAWAB)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 2011 Arrived... HAPPY NEW YEAR to you all!!
» Gov’t procurement e-bidding set Q2 2011
» Mercredi 19/01/2011 : La timidité
» The 2nd january 2011 missile attack!
» New Year's Resolution (Welcome 2011)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: Info PJJ@USM :: Maklumat Umum-
Jump to: