Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 miNat & pertanyaan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wonDerLanD



Posts : 3
Join date : 2011-11-16

PostSubject: miNat & pertanyaan   Wed Nov 16, 2011 1:55 am

salam sejahtera wahai ahli foRUm...

sy berminat utk daftar pjj usm. tp sy confused sket ble bace info di website usm

1) term satu sidang akademik, itu maksuDnye satu semester ke? or tahun?

2) saya ade terbace ttg Kursus Intensif, di kampus Induk USM, selama 2-3 minggu bagi setiap sidang akademik.-
kurSus intensif tu mcm mane? adakah sy kne g USM penang n dok kt sana the whole week? sbb sy keje KL nk cuti lama g penang agak susah gaks..

rasenye ade lagi yg terconpius tp dh lupe. Arap2 ader yg dpt bantu di sni. TQVM. afro
Back to top Go down
View user profile
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Wed Nov 16, 2011 11:03 am

setahun means satu semester usm ada different sikit...kalau kat uum satu sem adalah 6 bulan...kursus insentif 2-3 minggu wajib kalau tak pergi dikira file subjek
kita ada pusat wilayah masing masing kalau u tinggal kat kL pusat wilayah kat kl lah tak yah ulang alik .datang penang usm adalah untuk clss insentif n orientasi saja.tak perlu takut usm akan bg surat kat majikan menyatakan anda sedang berkursus di usm so awak leh ambil cuti.kalau u malas nak g classs just downlown apa apa nota dari portal saja....setahun 2 kali ja u datang usm...lain pula kat pusat wilayah masing masing
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
wonDerLanD



Posts : 3
Join date : 2011-11-16

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Wed Nov 16, 2011 9:54 pm

thanks @imah for the quick feedback.

oh,mksudnye setahun tu ader satu sem je la? n yuran yg perlu dibayar tuh *RM1700++ tu utk satu tahun la? means sy perlu byr utk satu tahun, not based on kredit hour yg sy nk amek?

so, utk 1 tahun hanye skali je la sy kne kursus intensif yg mane perlu pegi ke Penang rite? yg len hnye perlu dibuat di pusat2 berdekatan saje..?

plus, bley tak sy tahu berape suBjek besenye diamek for setahun/sidang ridaksi. sy ader baca ttg min n max unit boleh diamik, tp juz nk taw kebiasaannnye... =)

Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Thu Nov 17, 2011 5:00 pm

wonDerLanD wrote:
thanks @imah for the quick feedback.

oh,mksudnye setahun tu ader satu sem je la? n yuran yg perlu dibayar tuh *RM1700++ tu utk satu tahun la? means sy perlu byr utk satu tahun, not based on kredit hour yg sy nk amek?

so, utk 1 tahun hanye skali je la sy kne kursus intensif yg mane perlu pegi ke Penang rite? yg len hnye perlu dibuat di pusat2 berdekatan saje..?

plus, bley tak sy tahu berape suBjek besenye diamek for setahun/sidang ridaksi. sy ader baca ttg min n max unit boleh diamik, tp juz nk taw kebiasaannnye... =)


- yuran yg rm1700++ tu termasuk yuran pendaftaran..means yuran pengajian utk setiap tahun hanya rm1400++ bg kursus pngurusan dan sains sahaja.

- sbjek biasanya kna amik dlm 10 camtu la ataupon 30 jam kredit..plg bnyk pon leh amik dlm 33 jam kredit la,klu lebih lg tak digalakkan
Back to top Go down
View user profile
wonDerLanD



Posts : 3
Join date : 2011-11-16

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Fri Nov 18, 2011 10:38 pm

thanks for the feeDback =)

waaaaah, if cenggitu rs nye pjj usm yg plg murah sbb skrg sy tgh comparekan pjj uitm, utm, uum etc =)
tp selain dr cost, kne pk abt lokasi n courses gak~~ study

Back to top Go down
View user profile
akusstyle



Posts : 1
Join date : 2011-12-01

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Thu Dec 01, 2011 3:27 pm

nak tanya sikit....

selepas kita dapat result bleh msuk pjj usm ni... kena p orientasi kan.. berapa lama kena duk sana.. n then kursus intensif tu di buat di USM induk ker kat pusat wilayah sahaja.. kena stay berapa lama lau duk sana? lagi.. apa2 lagi yang berkaitan kena dtg sana sepjg sidang akademik tu.. cer citer sikit... kurang faham step2 dia...

tq.
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Thu Dec 01, 2011 5:44 pm

akusstyle wrote:
nak tanya sikit....

selepas kita dapat result bleh msuk pjj usm ni... kena p orientasi kan.. berapa lama kena duk sana.. n then kursus intensif tu di buat di USM induk ker kat pusat wilayah sahaja.. kena stay berapa lama lau duk sana? lagi.. apa2 lagi yang berkaitan kena dtg sana sepjg sidang akademik tu.. cer citer sikit... kurang faham step2 dia...

tq.

- orientasi yang lepas dalam 4 hari jer

- kursus intensif buat di USM induk dan WAJIB hadir
Back to top Go down
View user profile
misszeyra



Posts : 1
Join date : 2012-02-20

PostSubject: senarai modul yg ada di pjj usm   Mon Feb 20, 2012 11:13 am

salam...
saya berminat untuk mengikuti pengajian scr pjj nih..
boleh tak kemukakan list bidang pengajian yg ada pjj di usm nih... Smile
tq..
Back to top Go down
View user profile
shafizah



Posts : 47
Join date : 2012-01-25

PostSubject: sains math   Wed Feb 22, 2012 11:34 am

salam n 1 malaysia.......... ada sape2 yang amik sains math untuk pengambilan 2012/2013 tak
Back to top Go down
View user profile
Azekzk



Posts : 15
Join date : 2012-02-23
Age : 27
Location : Penang

PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Sat Feb 25, 2012 1:47 am

shafizah wrote:
salam n 1 malaysia.......... ada sape2 yang amik sains math untuk pengambilan 2012/2013 tak

ada2x. sya pun bercdg nk ambik untuk intake terbaru ni. Nanti blehlh kenal..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: miNat & pertanyaan   Today at 6:13 pm

Back to top Go down
 
miNat & pertanyaan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Pertanyaan untuk MUSLIM "Hakikat Syahadat menuju Surga"
» Tolong jawab pertanyaan saya:Apakah yang dimaksud "Islam menyempurnakan Syariat-Syariat sebelumnya"?
» Pertanyaan tentang keselamatan; Perjanjian Lama dan Islam
» 7 Pertanyaan dari Wong Edan
» zakat dan implikasinya dalam pemerataan

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: Info PJJ@USM :: Maklumat Umum-
Jump to: