Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Share | 
 

 Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wan adawieah



Posts: 56
Join date: 2012-01-14
Location: DUNGUN,TERENGGANU

PostSubject: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Thu Jun 07, 2012 10:32 am

Ade sape2 tau x,kakitangan awam yang smbung stdy layak x utk mohon biasiswa/tajaan dari JPA atau sebagainya?sape2 yg ade info blh la share kt cni..Wink
Back to top Go down
View user profile
faizal80



Posts: 50
Join date: 2012-05-28
Location: AJIL TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Thu Jun 07, 2012 10:52 am

wan adawieah wrote:
Ade sape2 tau x,kakitangan awam yang smbung stdy layak x utk mohon biasiswa/tajaan dari JPA atau sebagainya?sape2 yg ade info blh la share kt cni..Wink

Layak, mohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) melalui tawaran JPA yang akan dikeluarkan bulan Julai nanti. Biasanya syarat-syarat ialah:-

1) Telah disahkan dalam jawatan/Tetap
2) Mendapat Tawaran IPTA dan kursus yang diiktiraf
3) Kursus yang diikuti mestilah mempunyai kaitan dengan bidang tugas
4) Laporan prestasi yang memuaskan untuk tempoh 3 tahun terakhir
5) Bukan seorang yang sedang diambil tindakan tatatertib
6) Mendapat kelulusan Belajar dari Ketua Jabatan ( Nok Surat)

Saya dulu time sambung Diploma (UiTM) Dungun pernah dapat PBU dari JPA dan sekarang sdg byo balik.. JPA benar kan penangguhan bayaran sekiranya kira dapat Offer Ijazah.

## pointer 7.32 dan keatas akan dapat potongan sebanyak 75% dari JPA

So... tgu iklan bulan 7 ni ( Saya Call dah unit Pembangunan Modal Insan)
Back to top Go down
View user profile
wan adawieah



Posts: 56
Join date: 2012-01-14
Location: DUNGUN,TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Thu Jun 07, 2012 10:58 am

faizal80 wrote:
wan adawieah wrote:
Ade sape2 tau x,kakitangan awam yang smbung stdy layak x utk mohon biasiswa/tajaan dari JPA atau sebagainya?sape2 yg ade info blh la share kt cni..Wink

Layak, mohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) melalui tawaran JPA yang akan dikeluarkan bulan Julai nanti. Biasanya syarat-syarat ialah:-

1) Telah disahkan dalam jawatan/Tetap
2) Mendapat Tawaran IPTA dan kursus yang diiktiraf
3) Kursus yang diikuti mestilah mempunyai kaitan dengan bidang tugas
4) Laporan prestasi yang memuaskan untuk tempoh 3 tahun terakhir
5) Bukan seorang yang sedang diambil tindakan tatatertib
6) Mendapat kelulusan Belajar dari Ketua Jabatan ( Nok Surat)

Saya dulu time sambung Diploma (UiTM) Dungun pernah dapat PBU dari JPA dan sekarang sdg byo balik.. JPA benar kan penangguhan bayaran sekiranya kira dapat Offer Ijazah.

## pointer 7.32 dan keatas akan dapat potongan sebanyak 75% dari JPA


So... tgu iklan bulan 7 ni ( Saya Call dah unit Pembangunan Modal Insan)
ooo...biase iklan tu kluar kt web JPA ke gane?
Back to top Go down
View user profile
faizal80



Posts: 50
Join date: 2012-05-28
Location: AJIL TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Thu Jun 07, 2012 11:18 am

wan adawieah wrote:
faizal80 wrote:
wan adawieah wrote:
Ade sape2 tau x,kakitangan awam yang smbung stdy layak x utk mohon biasiswa/tajaan dari JPA atau sebagainya?sape2 yg ade info blh la share kt cni..Wink

Layak, mohon Pinjaman Boleh Ubah (PBU) melalui tawaran JPA yang akan dikeluarkan bulan Julai nanti. Biasanya syarat-syarat ialah:-

1) Telah disahkan dalam jawatan/Tetap
2) Mendapat Tawaran IPTA dan kursus yang diiktiraf
3) Kursus yang diikuti mestilah mempunyai kaitan dengan bidang tugas
4) Laporan prestasi yang memuaskan untuk tempoh 3 tahun terakhir
5) Bukan seorang yang sedang diambil tindakan tatatertib
6) Mendapat kelulusan Belajar dari Ketua Jabatan ( Nok Surat)

Saya dulu time sambung Diploma (UiTM) Dungun pernah dapat PBU dari JPA dan sekarang sdg byo balik.. JPA benar kan penangguhan bayaran sekiranya kira dapat Offer Ijazah.

## pointer 7.32 dan keatas akan dapat potongan sebanyak 75% dari JPA


So... tgu iklan bulan 7 ni ( Saya Call dah unit Pembangunan Modal Insan)
ooo...biase iklan tu kluar kt web JPA ke gane?

mmg kluo dlm web JPA.. rajin2 buka eSILA
Back to top Go down
View user profile
9w2orb



Posts: 14
Join date: 2011-10-02
Age: 28
Location: Kulim Kedah D.A

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Sun Jun 10, 2012 12:58 pm

syok la orang kerja tetap jer dapat peluang pinjaman JPA...rugi betol kerja kerajaan dengan CONTRACT OF SERVICE nih...xada benefit...nak sambung belajar pun majikan xbagi...sekarang xpayah ikot majikan..peduli apa kan....
Back to top Go down
View user profile http://www.9w2orb.blogspot.com
wan adawieah



Posts: 56
Join date: 2012-01-14
Location: DUNGUN,TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Sun Jun 10, 2012 1:18 pm

9w2orb wrote:
syok la orang kerja tetap jer dapat peluang pinjaman JPA...rugi betol kerja kerajaan dengan CONTRACT OF SERVICE nih...xada benefit...nak sambung belajar pun majikan xbagi...sekarang xpayah ikot majikan..peduli apa kan....

Majikan x bg ke?ciannye..huhu..
Back to top Go down
View user profile
ARRI



Posts: 9
Join date: 2012-05-30
Location: KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Tue Jun 12, 2012 9:56 am

9w2orb wrote:
syok la orang kerja tetap jer dapat peluang pinjaman JPA...rugi betol kerja kerajaan dengan CONTRACT OF SERVICE nih...xada benefit...nak sambung belajar pun majikan xbagi...sekarang xpayah ikot majikan..peduli apa kan....

Biasanya "Contract of Service" ni akan diserap tetap. Lain la "Contract For Service" yang memang untuk tempoh tertentu ja. Tu pon majikan x bagi? Kontras pulak dengan objektif untuk mewujudkan pekerja berasaskan pengetahuan (knowledge-based workers).
Back to top Go down
View user profile
izali



Posts: 1
Join date: 2012-07-19

PostSubject: cara mohon pinjaman jpa   Thu Jul 19, 2012 11:16 am

macamana nak mohon?
Back to top Go down
View user profile
Azila Binti Ibrahim



Posts: 1
Join date: 2012-07-19
Age: 31
Location: Kota Bharu, Kelantan

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Thu Jul 19, 2012 12:09 pm

Saya pun tgh tunggu untuk mohon PBU.
X pasti plak boleh terus mohon tahun ni @ kena tunggu after result final exam keluar coz apa yg sy dpt tau kalau dapat CGPA 2.75 ke atas layak memohon.
Back to top Go down
View user profile
alreef



Posts: 3
Join date: 2012-07-14
Age: 36
Location: johor

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Tue Jul 24, 2012 9:06 am

ade gak kawan kat kelas ni bgtau hubby dy kje kat jab alam sekitar cont study pjj dapat pointer y agak baik gak tp tak tinggi sgt dlm 2.7 to 2.8 dpt jpa.. kene mohon caner tak sure sgt t al try tnye2 ea.. dedicated to wan adawieah
Back to top Go down
View user profile
wan adawieah



Posts: 56
Join date: 2012-01-14
Location: DUNGUN,TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Tue Jul 24, 2012 3:40 pm

alreef wrote:
ade gak kawan kat kelas ni bgtau hubby dy kje kat jab alam sekitar cont study pjj dapat pointer y agak baik gak tp tak tinggi sgt dlm 2.7 to 2.8 dpt jpa.. kene mohon caner tak sure sgt t al try tnye2 ea.. dedicated to wan adawieah

tq alreef..sy keje under kementerian pljaran mlysia(KPM),skrg tgh tggu pmohonan tajaan dripada KPM sdri..baru je dpt info dr kwn2 yg dr kmntrian yg same..Wink
Back to top Go down
View user profile
azliani86



Posts: 77
Join date: 2012-05-29
Age: 28
Location: BANTING

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Tue Jul 24, 2012 9:36 pm

tp borang permohonan lom kuar lg kan tuk tajaan KPM tu??
Back to top Go down
View user profile
azam putra



Posts: 52
Join date: 2012-01-03
Age: 34
Location: Putrajaya

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Tue Jul 24, 2012 9:56 pm

Bln Ogos kelak akan keluar iklan utk permohonan Biasiswa JPA kepada yang sambung Digree. Rajin-rajinlah semak kat eSILA, kat laman web JPA. Sekian.
Back to top Go down
View user profile
faizal80



Posts: 50
Join date: 2012-05-28
Location: AJIL TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Wed Jul 25, 2012 12:21 am

azliani86 wrote:
tp borang permohonan lom kuar lg kan tuk tajaan KPM tu??
Saboor... saya pun hari-hari bukaW.site KPM, mbe blan ogos jugak.. nnti kita mohon.Insyaallah ada rezeki dpt.
Back to top Go down
View user profile
wan adawieah



Posts: 56
Join date: 2012-01-14
Location: DUNGUN,TERENGGANU

PostSubject: Re: Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam   Wed Jul 25, 2012 9:12 am

faizal80 wrote:
azliani86 wrote:
tp borang permohonan lom kuar lg kan tuk tajaan KPM tu??
Saboor... saya pun hari-hari bukaW.site KPM, mbe blan ogos jugak.. nnti kita mohon.Insyaallah ada rezeki dpt.

faizal amik course ape?dh dpt srt klulusan smbung blajar dr KPM ke?
Back to top Go down
View user profile
 

Biasiswa/Tajaan/Pinjaman bagi kakitangan awam

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM ::  :: -