Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
HusnaAman



Posts : 35
Join date : 2013-05-20

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Tue May 28, 2013 12:01 pm

dolaziz wrote:
ptptn boleh mohon ke x? atau kena buat loan bank..? adoii... banyak benda kena buat nak sambung belajar ni, dugaan....

PT boleh mohon. Try tengok balek kat buku panduan. Perasan saya, dia ada state kat situ...
Back to top Go down
View user profile
nordyan



Posts : 17
Join date : 2012-12-09
Age : 30
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Thu May 30, 2013 11:57 am

Sya dpt kos sn. msyrkt jgk...ade kwn2 dr jb yg dpt kos ekonm sma cm sya x? Laughing
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Thu May 30, 2013 5:55 pm

nordyan wrote:
Sya dpt kos sn. msyrkt jgk...ade kwn2 dr jb yg dpt kos ekonm sma cm sya x? Laughing


Sy sk dari jb......kalau ada apa apa nak tanya boleh sy bantu.....
Back to top Go down
View user profile
dolaziz



Posts : 14
Join date : 2012-05-09
Age : 29
Location : pahang

PostSubject: biasiswa JPA   Thu May 30, 2013 9:05 pm

azam putra wrote:
Srikandi_dilla, saya org JPA.. untuk intake kali ini,ada lebih kurang 10org lagi sahabat saya di JPA yg akan further study PJJ USM ini.melalui semakan yg dibuat Sijil USM diiktiraf. Untuk pengetahuan u all, Sijil PJJ USM setaraf dengan sijil student full time USM ,USM adalah pelopor PJJ di Malaysia. Kemasukan PJJ USM adalah yg paling sukar berbanding PJJ IPTA atau IPTS lain.
Utk pengetahuan semua, JPA ada menyediakan BIASISWA kepada Kumpulan Sokongan yg menyambung selajar secara separuh masa, dan salah seorang kawan saya di AG yg sama dgn kumpulan saya di PJJ USM telah berjaya mendapat tajaan JPA trsbt. Jadi tidak timbul isu Sijil tidak iktiraf ini.
Srikandi_dilla, boleh tak bagi nama org JPA tersebut?

macam mana cara nak mohon biasiswa JPA?
Back to top Go down
View user profile
nordyan



Posts : 17
Join date : 2012-12-09
Age : 30
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Thu May 30, 2013 9:32 pm

Hoorey......imran blh tlg2 sya ke nnt? Sya xpnh study eknmi...
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 9:51 am

nordyan wrote:
Hoorey......imran blh tlg2 sya ke nnt? Sya xpnh study eknmi...

Ekonomi ni sy belajar asas jer....tahun 1.....jke 101....tu pun dapat B- jer.....byk teori dan formula nak kena hafal pensyarah Dr Yen Yen....susah nak tangkap kalau x ada basic mikro dan makro.....ramai student blur....siap ada yg tukar major lagi....
Back to top Go down
View user profile
member jb



Posts : 101
Join date : 2013-03-11

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 10:03 am

Boleh tukar subjeck major ke? Lg nk tnyer untuk sem pertama ni subjek minor sendiri pilih atqu da dtetpkan
Back to top Go down
View user profile
nordyan



Posts : 17
Join date : 2012-12-09
Age : 30
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 12:45 pm

Awk ade copy note2 die x? Blh le kgs ngn sya....dpt jgk sya study skt2 dlu....
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 1:52 pm

member jb wrote:
Boleh tukar subjeck major ke? Lg nk tnyer untuk sem pertama ni subjek minor sendiri pilih atqu da dtetpkan


Kalau tukar dlm sama bidang senang sikit la.....contoh dari ekonomi nak tukar sains politik atau sosiologi....kalau luar bidang nak ke pengurusan ,sastera atau sains ni leceh sikit....silap silap rugi setahun...sebab nak mula dari awal....tahun satu kena blajar semua subjek asas walaupun major ekonomi tapi kena blajar asas politik dan asas sosiologi....sama macam pengurusan , ilmu kemanusian atau sains....

Tahun satu x ada minor.....pilihan minor untuk tahun dua....sebab tahun dua pelajaran lebih fokus dengan major....tahun satu lebih kepada asas bidang yg diambil....minor kita pilih sendiri dan boleh pilih apa saja yg kita suka walaupun luar bidang pengajian kita....
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 1:56 pm

nordyan wrote:
Awk ade copy note2 die x? Blh le kgs ngn sya....dpt jgk sya study skt2 dlu....


Note ada dlm portal....semua boleh print dari situ tiap tiap tahun sama je.....untuk ekonomi digalakkan beli buku mikro dan makro stpm....pelajarannya sama....
Back to top Go down
View user profile
member jb



Posts : 101
Join date : 2013-03-11

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 2:35 pm

Owh maknenyer utk sem 1 ni xyah pk nk pilih minor ape la ek hmmm...ok latuh tp kwsp boleh kuar sekali gus ke atau based on yuran jer heee...
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri May 31, 2013 2:56 pm

member jb wrote:
Owh maknenyer utk sem 1 ni xyah pk nk pilih minor ape la ek hmmm...ok latuh tp kwsp boleh kuar sekali gus ke atau based on yuran jer heee...


Ye tahun satu x ada minor.....nanti tahun 2 baru buat pilihan.....kwsp hanya boleh dikeluarkan ikut penyata yuran.....sebab tu kwsp mintak penyata masa proses pengeluaran....
Back to top Go down
View user profile
nordyan



Posts : 17
Join date : 2012-12-09
Age : 30
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Sat Jun 01, 2013 3:03 am

Thnkx 4 da info.... Sgt brgna utk sya.... hehe.... queen
Back to top Go down
View user profile
HusnaAman



Posts : 35
Join date : 2013-05-20

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Sat Jun 01, 2013 11:35 pm

imran wrote:
nordyan wrote:
Awk ade copy note2 die x? Blh le kgs ngn sya....dpt jgk sya study skt2 dlu....


Note ada dlm portal....semua boleh print dari situ tiap tiap tahun sama je.....untuk ekonomi digalakkan beli buku mikro dan makro stpm....pelajarannya sama....

Dah tengok, tapi yang tu macam untuk student je. Kena masukkan id and password. Kalau macam kami ni yang belum lagi daftar (orientasi bulan Ogos nanti), boleh ke nak print out notes tu semua ya? Bak kata Nordyan, nak study sikit2 dulu sekarang. Huhu
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Sun Jun 02, 2013 2:25 am

HusnaAman wrote:
imran wrote:
nordyan wrote:
Awk ade copy note2 die x? Blh le kgs ngn sya....dpt jgk sya study skt2 dlu....


Note ada dlm portal....semua boleh print dari situ tiap tiap tahun sama je.....untuk ekonomi digalakkan beli buku mikro dan makro stpm....pelajarannya sama....

Dah tengok, tapi yang tu macam untuk student je. Kena masukkan id and password. Kalau macam kami ni yang belum lagi daftar (orientasi bulan Ogos nanti), boleh ke nak print out notes tu semua ya? Bak kata Nordyan, nak study sikit2 dulu sekarang. Huhu


Sabar.....di nasihatkan baik buat persediaan untuk orentasi....kalau setakat baca tanpa penerangan dari pensyarah memang susah nak paham kecuali orang yg ada basic lagi lagi ekonomi....masa orentasi student akan diberikan nombor akses portal....kuliah pengenalan....nota dan modul...kad matrik...kalau nak pinjam nota, buku rujukan dan modul sy x ada masalah sy boleh bagi...tapi untuk pusat wilayah jb je...
Back to top Go down
View user profile
member jb



Posts : 101
Join date : 2013-03-11

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Sun Jun 02, 2013 10:52 am

Salam imran, *dinasihatkan baik buat persediaan untuk orentasi* apa persediaan yg perlu kita tekankan? Boleh beri lebih specific maksud tersebut tq...
Back to top Go down
View user profile
HusnaAman



Posts : 35
Join date : 2013-05-20

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Sun Jun 02, 2013 12:26 pm

imran wrote:
HusnaAman wrote:
imran wrote:
nordyan wrote:
Awk ade copy note2 die x? Blh le kgs ngn sya....dpt jgk sya study skt2 dlu....


Note ada dlm portal....semua boleh print dari situ tiap tiap tahun sama je.....untuk ekonomi digalakkan beli buku mikro dan makro stpm....pelajarannya sama....

Dah tengok, tapi yang tu macam untuk student je. Kena masukkan id and password. Kalau macam kami ni yang belum lagi daftar (orientasi bulan Ogos nanti), boleh ke nak print out notes tu semua ya? Bak kata Nordyan, nak study sikit2 dulu sekarang. Huhu


Sabar.....di nasihatkan baik buat persediaan untuk orentasi....kalau setakat baca tanpa penerangan dari pensyarah memang susah nak paham kecuali orang yg ada basic lagi lagi ekonomi....masa orentasi student akan diberikan nombor akses portal....kuliah pengenalan....nota dan modul...kad matrik...kalau nak pinjam nota, buku rujukan dan modul sy x ada masalah sy boleh bagi...tapi untuk pusat wilayah jb je...

Haha. So still lah kena tunggu orientasi nanti, baru boleh buka portal print out semua nota kan? Huhu.
Takde, saya sekadar bertanya. Manalah tahu saya terlepas apa2 maklumat tentang persediaan pembelajaran ni ke. Kalau boleh study sendiri buat masa sekarang sebelum orientasi, why not kita try.. Ada dua bulan lagi masa.
Betul tak? (:

Btw, saya pun tak sama kos dengan awak. Cuma saya cuba nak dapatkan maklumat yang mungkin cara nak dapatkan tips study tu sama walaupun kos lain2. (print out notes dari portal, etc).
I'm Just trying to search the info as much as I can Smile
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 9:29 am

srikandi_dilla wrote:
salam,

saya dari course pengurusan kewangan.selamat berkenalan tok semua yea....ader sape2 dari putrajaya x???jom pergi sekali g usm penang naek flight 13hb pagi.sayay tgk airasia skg nih promotion...

salam srikandi_dila saya dari kl gak..saya rasa saya g terus dar kuala kangsar sebb kita daftar pun raya ke 6
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 9:34 am

dolaziz wrote:
ptptn boleh mohon ke x? atau kena buat loan bank..? adoii... banyak benda kena buat nak sambung belajar ni, dugaan....

salam bro..dont worry..klu kita wat benda tu untuk kebaikna insyaallah akan ditunjukkna jalan..
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 9:45 am

srikandi_dilla wrote:
Srikandi_dilla, saya org JPA.. untuk intake kali ini,ada lebih kurang 10org lagi sahabat saya di JPA yg akan further study PJJ USM ini.melalui semakan yg dibuat Sijil USM diiktiraf. Untuk pengetahuan u all, Sijil PJJ USM setaraf dengan sijil student full time USM ,USM adalah pelopor PJJ di Malaysia. Kemasukan PJJ USM adalah yg paling sukar berbanding PJJ IPTA atau IPTS lain.
Utk pengetahuan semua, JPA ada menyediakan BIASISWA kepada Kumpulan Sokongan yg menyambung selajar secara separuh masa, dan salah seorang kawan saya di AG yg sama dgn kumpulan saya di PJJ USM telah berjaya mendapat tajaan JPA trsbt. Jadi tidak timbul isu Sijil tidak iktiraf ini.
Srikandi_dilla, boleh tak bagi nama org JPA tersebut?



azam putra,

Pegawai yang saya cakap melalui telefon dengan orang JPA Pn. Muzairan Bahagian Modal Insan JPA. Saya rasa dier PTD dari percakapan dier la....

Kalau betul cam awk ckp alhamdulillah ler coz sepupu saya keje kt usm dier sendiri pn ssh nk dpt blaja kt pjj usm.

Sy pn trfikir ,program ni bkn francais.dr usm betul x????


untuk srikandi_dila..

untuk cek sijil kelayakan boleh masuk web ni
mqr@mga.gov.my..boleh print sijil kelayakan dan leh antar sekali ke jabatan anda
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 10:09 am

apa beza ijazah sarjana muda dengan sarjana muda..yang aku tahu dua benda ni sama je..klu master dier dipanggil sarjana kan
Back to top Go down
View user profile
member jb



Posts : 101
Join date : 2013-03-11

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 10:31 am

zihan_ahmad tiada beza pun tu semua asalkan ada muda itu ijazah muda la yg membezakan adalah ijazah sarjana muda -ijazah je dan ijazah sarjana -MASTER
Back to top Go down
View user profile
bariah1990



Posts : 9
Join date : 2012-11-27

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 10:46 am

sesape yg daftar 13 ogos nie meh join di fb... https://www.facebook.com/groups/168401239996517/.. @ pjj usm pineng ogos 2013 (pengurusan organisasi) boleh kita lebih mengenali n berbincang pelbagai topik
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Fri Jun 07, 2013 11:23 am

jom geng2 ijazah sarjana musa pengurusan kewanagn yang akan daftar 13/8/2013-16/8/2013..jom join this group..saya ada kat sana..boleh chat,bincang dan settle problem bg kemusykilan yang timbul..orite.. https://www.facebook.com/groups/389440314498600/
Back to top Go down
View user profile
zihan_ahmad



Posts : 8
Join date : 2013-05-23
Age : 32
Location : Batu Caves,Selangor

PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Mon Jun 10, 2013 2:54 pm

SALAM SEMUA..AKU DAH CHECK BALIK..LAMPIRAN C KENA HANTAR SELEWAT2NYA 2 MINGGU SELEPAS SURAT KELUAR..ADUHAI..CAM NER NI BRO..AKU XHANTAR LAGI NI...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013   Today at 6:45 pm

Back to top Go down
 
Lapor diri untuk ppjj pada 13-16 ogos 2013
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» sistem kaderisasi
» Planet dan Matahari beredar pada Orbit-nya
» Para tokoh dunia KAGUM pada nabi Muhammad SAW
» FATWA MUI: HARAMKAN RAMBUT GIMBAL-ALASANYA???. BAGAIMANA SEBENARNYA HUKUM MEMELIHARA RAMBUT BAGI PRIA???
» Hakikat Jati Diri Manusia

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: PJJ USM :: Mengenai Forum PJJ@USM-
Jump to: