Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Sep 05, 2011 5:23 pm

Kena selalu tengok iklan kat surat khabar seperti Mingguan Malaysia dll.
Tarikh buka permohonan thn lepas dgn thn ni mungkin berbeza sebab bulan kemasukan ke universiti dah berubah mulai thn ni.
Back to top Go down
View user profile
Dihie



Posts : 3
Join date : 2011-09-05
Age : 35
Location : Miri, Sarawak

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Sep 14, 2011 11:30 am

owh ok..trima kaseh @langkelana, btw nak tanya :

1) saya ni keje private sector (procurement/sales executive) tgk2 course kat pjj USM ni minat lak nak sambong ke Degree in Social Science (antropolgi-sosiologi atau science pol.) exp keje dah nak masok 5 tahun ujung tahun ni...dulu sambong diploma after SPM tapi x abis Sad nak tanya pendapat la rasa-rasanya ada harapan x dpt sambung belaja pjj di USM ni..w'pun saya tahu yg korang bukan person in-charge dlm pengambilan pelajar, tp nak tanya ajer la...sbb kalo xder harapan ingat nak cari tmpt lain jugak, but so far USM ni yg paling saya berminat.

2) kalo apply ujung tahun ni, result bila plak keluar erk yg inform kita dpt sambung atau tidak? 2-3 bulan ke?

terima kaseh kpd sesipa yg respon Smile
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Sep 14, 2011 11:38 am

1. Cuba je guna result SPM. Kalau ada rezeki, ada lah. Saya pun masuk sebagai 2nd intake selepas buat rayuan.
2. Tak sure bila result kemasukan akan keluar, sbb mulai thn ni, bulan kemasukan ke IPTA dah tak sama mcm thn2 lepas.
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Sep 20, 2011 1:02 pm

Salam semua,
saya org baru,

Kalau macam saya ada SPM je.. tapi dah keje hampir 10 tahun..macam best je kalau ada degree..boleh meningkatkan karier..

Susah tak syarat kemasukan?
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Sep 20, 2011 2:57 pm

Boleh guna result SPM kalau dah keje lama.
Syarat kemasukan:
http://web.usm.my/kemasukan/ppjj/dokumen/SyaratKemasukanPPJJSA20112012.pdf
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Sep 20, 2011 3:18 pm

apa course yg sesuai tuk saya...
dah keje bank hampir 11 tahun sebenarnye..
dari kerani skang dah senior executive..
skang nie kat Finance Dept. le
susah tak nak blajar? skang dah bkluarga
anak nak masuk 4..takut takda masa nak g kelas...
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Sep 26, 2011 12:15 pm

Sungguh senyap forum nie.
menakutkan betul..
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Sep 26, 2011 12:47 pm

Boleh rujuk di sini untuk mengetahui kursus-kursus yang ditawarkan di PJJ USM
http://pppjj.usm.my/
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Oct 12, 2011 11:43 am

sapa2 bley tolong update bile pengambilan terbaru?
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Oct 12, 2011 4:27 pm

tunggu iklan keluar kat suratkhabar.
tak tau bila.
Back to top Go down
View user profile
Dihie



Posts : 3
Join date : 2011-09-05
Age : 35
Location : Miri, Sarawak

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Thu Oct 13, 2011 11:51 am

Selamat Pagi semua,

nak tanya pasal dokumen yg hendak disediakan bila nak apply PJJ USM (Mempunyai pengalaman kerja sekurang-kurangnya lima (5) tahun dalam bidang yang berkaitan. (Sila sertakan surat pengesahan daripada Ketua Jabatan). Saya ni keje di private sector, bila discuss ngan majikan saya pasal ni, dia suruh saya buat surat pengesahan and nanti dia sign je. Sapa2 ada sample surat pengesahan majikan untuk support sambung belajar? boleh tolong saya?
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Thu Oct 13, 2011 12:57 pm

Saya rasa surat rasmi yang ringkas pun OK.
Asalkan ada letterhead (logo) dan alamat sykt.
Wallahualam.
Back to top Go down
View user profile
9w2orb



Posts : 14
Join date : 2011-10-02
Age : 30
Location : Kulim Kedah D.A

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Oct 17, 2011 3:57 pm

SIDANG 2012/2013 dengaq kata bukak pada 24 November 2011 ni...tu pun dekan PJJ USM yang kata....hehehe
Back to top Go down
View user profile http://www.9w2orb.blogspot.com
syarini



Posts : 4
Join date : 2011-10-16

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Oct 17, 2011 7:33 pm

9w2orb wrote:
SIDANG 2012/2013 dengaq kata bukak pada 24 November 2011 ni...tu pun dekan PJJ USM yang kata....hehehe

ye ke? epinye sy Smile
Back to top Go down
View user profile
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Nov 16, 2011 11:11 am

turukawa wrote:
apa course yg sesuai tuk saya...
dah keje bank hampir 11 tahun sebenarnye..
dari kerani skang dah senior executive..
skang nie kat Finance Dept. le
susah tak nak blajar? skang dah bkluarga
anak nak masuk 4..takut takda masa nak g kelas...

kalau niat nak belajar anak sepuluh pun leh pasal masa time masuk dulu ada yg umur 54 nak study lagi fuhhhhhhhhhhhhhhh!!!!semanagt.awak ambil kos management ada belajar pasal finance.....tak yah g class upload ja dari forum bila kena wat asignment cari kawan discussion....
pengalaman nak 5 tahun ja kira passsssssssss la bounce
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Wed Nov 16, 2011 11:14 am

Dihie wrote:
Selamat Pagi semua,

nak tanya pasal dokumen yg hendak disediakan bila nak apply PJJ USM (Mempunyai pengalaman kerja sekurang-kurangnya lima (5) tahun dalam bidang yang berkaitan. (Sila sertakan surat pengesahan daripada Ketua Jabatan). Saya ni keje di private sector, bila discuss ngan majikan saya pasal ni, dia suruh saya buat surat pengesahan and nanti dia sign je. Sapa2 ada sample surat pengesahan majikan untuk support sambung belajar? boleh tolong saya?

pagi .awak ambil ja surat jawatn awak bg kat usm ,dorang nak tengok awak betul betul ada pengalaman 5 tahun ke tidak...saya wat cam tu ja...tak yah sign pun yg penting 5 tahun pengalamn itu melalui spm ja.(.kalau stpm tak yah d diploma...
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Mon Nov 21, 2011 7:43 pm

Permohonan Kemasukan ke Program Pengajian Jarak Jauh USM 2012/2013
BUKA: 21 NOV 2011
TUTUP: 29 FEB 2012

https://pohon.usm.my/ppjj/
Back to top Go down
View user profile
nazeri



Posts : 2
Join date : 2011-11-22

PostSubject: salam   Tue Nov 22, 2011 10:27 am

saya ada pengalaman kerja 5thn. tapi xda muet. leh minta PJJ gak ker?
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 10:33 am

Boleh ambil MUET selepas diterima masuk ke PJJ.
Dapatkan MUET sebelum graduate PJJ.
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 11:29 am

hmmm
tgh pikir2 lagi nie..boleh ke aku
yuran camana?
mahal tak
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 11:38 am

Yuran: https://pohon.usm.my/ppjj/dokumen/JadualYuran_2012_2013.pdf
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:13 pm

kaedah belajar camana ye..
kena banyak amik cuti ke?
maaf le banyak bertanya
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:29 pm

Kaedah belajar secara kendiri.
Kuliah melalui sidang video di Pusat Wilayah.
Hampir setiap negeri ada Pusat Wilayah sendiri.
Pusat Wilayah untuk KL dan Selangor adalah di Sek. Men. Sains Selangor, Cheras.
Sidang video biasanya antara jam 6 petang hingga 10 mlm, Isnin hingga Ahad.
Satu jam bagi setiap subjek setiap kali sidang video.
Sidang video bukan setiap hari, bergantung pada jadual subjek itu.
Kalau tak dapat hadir sidang video, boleh download rakaman sidang video seminggu selepas sidang video itu.
Sebenarnya, tak banyak pun sidang video bagi setiap subjek.
Lebih kurang 5 sidang video setahun bagi setiap subjek.
Mungkin sebab itulah yuran PJJ USM jauh lebih murah drpd PJJ di universiti lain.
Setiap tahun, pelajar perlu berkampung di Kampus Induk USM di P.Pinang selama 2-3 minggu berturutan untuk kelas intensif.
Ketika itulah baru kena apply banyak cuti drpd majikan masing-masing.
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts : 11
Join date : 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:49 pm

aduhh
bab kene amik cuti 2-3 minggu yg berat sangat nie..
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts : 67
Join date : 2010-08-13
Age : 34
Location : Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:50 pm

awak keje kerajaan atau swasta?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Today at 2:03 pm

Back to top Go down
 
Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Quran Reading Program: Hizb 59
» 2012 MEPI Student Leaders Program
» "Bank" program called "my" to serve small and medium-sized enterprises
» Sheiko program
» MENELISIK KEBOHONGAN hadis ttg JARAK BUMI - LANGIT -(???) ARSY

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: Info PJJ@USM :: Maklumat Umum-
Jump to: