Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Share | 
 

 Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 11:38 am

Yuran: https://pohon.usm.my/ppjj/dokumen/JadualYuran_2012_2013.pdf
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts: 11
Join date: 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:13 pm

kaedah belajar camana ye..
kena banyak amik cuti ke?
maaf le banyak bertanya
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:29 pm

Kaedah belajar secara kendiri.
Kuliah melalui sidang video di Pusat Wilayah.
Hampir setiap negeri ada Pusat Wilayah sendiri.
Pusat Wilayah untuk KL dan Selangor adalah di Sek. Men. Sains Selangor, Cheras.
Sidang video biasanya antara jam 6 petang hingga 10 mlm, Isnin hingga Ahad.
Satu jam bagi setiap subjek setiap kali sidang video.
Sidang video bukan setiap hari, bergantung pada jadual subjek itu.
Kalau tak dapat hadir sidang video, boleh download rakaman sidang video seminggu selepas sidang video itu.
Sebenarnya, tak banyak pun sidang video bagi setiap subjek.
Lebih kurang 5 sidang video setahun bagi setiap subjek.
Mungkin sebab itulah yuran PJJ USM jauh lebih murah drpd PJJ di universiti lain.
Setiap tahun, pelajar perlu berkampung di Kampus Induk USM di P.Pinang selama 2-3 minggu berturutan untuk kelas intensif.
Ketika itulah baru kena apply banyak cuti drpd majikan masing-masing.
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts: 11
Join date: 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:49 pm

aduhh
bab kene amik cuti 2-3 minggu yg berat sangat nie..
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:50 pm

awak keje kerajaan atau swasta?
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts: 11
Join date: 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:52 pm

swasta le bro..
bank tempat aku keje takda benefit cuti blajar pun
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 12:55 pm

aku pun swasta gak.
company aku pun takde benefits cuti belajar gak.
alhamdulillah, boss aku baik dan sudi approve cuti.
dia kata, kalau tak cukup annual leave, apply-lah unpaid leave.
cuba la bincang dgn boss.
Back to top Go down
View user profile
turukawa



Posts: 11
Join date: 2011-09-20

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 1:01 pm

bro,
ko keje mana?
ko dah semester brapa dah tu..
amik course apa?
setakat nie..susah tak untuk ko?
senang tak nak cari group untuk buat assignment?
sebenarnya aku sebelum ke penah full time student kat UPM
2 kali aku gagal dan diberhentikan
memula matrik pastu diploma
aduhhh..gegar la aku...
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 1:54 pm

Keje kat Cyberjaya.
Baru thn 1 kat PJJ.
B.A (History).
Setakat ni, senang pun tak, susah pun tak.
Ada subjek tertentu kena buat group assignment.
Kalau pergi sidang video pertama, insyaAllah dpt cari ahli utk buat group sbb masa tu ramai org takde group lagi.
Gagal sekali tak bermakna akan gagal selama-lamanya.
Aku kenal sorang pakcik kat course aku ni.
Umur dah 64 thn.
Semangat dia lagi kuat drpd kitorang bdk2 yg jauh lebih muda.
Back to top Go down
View user profile
nazeri



Posts: 2
Join date: 2011-11-22

PostSubject: salam   Tue Nov 22, 2011 7:48 pm

Kalu HND EE dari PSDC (Penang Skill Development Centre) usm terima x?
mohon penjelasan. tima ksih sgt2x.
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Tue Nov 22, 2011 8:00 pm

Kena directly tanya USM tentang kelulusan diploma etc
Back to top Go down
View user profile
ryakirana



Posts: 84
Join date: 2011-10-20
Age: 31
Location: SPS, Pulau Pinang

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Sun Nov 27, 2011 11:52 pm

Alhamdulillah dah selesai memohon cuma tinggal nak sent borang ke Seksyen Pengambilan Pelajar, USM.. Ade x sesape yang pohon wat pengurusan Smile
Back to top Go down
View user profile
ryakirana



Posts: 84
Join date: 2011-10-20
Age: 31
Location: SPS, Pulau Pinang

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Sun Nov 27, 2011 11:52 pm

Alhamdulillah dah selesai memohon cuma tinggal nak sent borang ke Seksyen Pengambilan Pelajar, USM.. Ade x sesape yang pohon wat pengurusan Smile
Back to top Go down
View user profile
alsagoff



Posts: 1
Join date: 2011-12-01

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Thu Dec 01, 2011 1:12 pm

Assalamualaikum...

Ada sesape bleh terangkan pada saya terms pengalaman kerja 5tahun x??
5tahun tu dikira satu majikan atau lebih majikan?

thanks..


Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts: 141
Join date: 2011-03-25
Age: 28
Location: Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012   Thu Dec 01, 2011 5:46 pm

alsagoff wrote:
Assalamualaikum...

Ada sesape bleh terangkan pada saya terms pengalaman kerja 5tahun x??
5tahun tu dikira satu majikan atau lebih majikan?

thanks..



bekerja dalam bidang yang sama tak kira la brapa majikan pon
Back to top Go down
View user profile
 

Pengambilan Pelajar Baru Program Pengajian jarak jauh pjj usm sidang akademik 2011/2012

View previous topic View next topic Back to top 
Page 9 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

 Similar topics

-
» SYARAT PENGAMBILAN IJAZAH KEJURURAWATAN
» Pelajar mangsa lelaki gila seks
» KKM Membuat Jadual Imunisasi Baru Untuk Kanak-Kanak
» Cut off - Commerce UGC NET December 2012
» 1AM YEARLY PLANNING 2012 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM ::  :: -