Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 pinjaman ptptn

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ah peng



Posts : 2
Join date : 2010-11-15

PostSubject: pinjaman ptptn   Mon Nov 15, 2010 3:53 pm

haii..saya da apply usm tuk intake 2010/2011..tuk lpasan dip..
sy nk tnya kalu ambik pjj kat usm ni bley apply ptptn x??
Back to top Go down
View user profile
AziziAN



Posts : 38
Join date : 2010-06-22

PostSubject: hai ah peng.   Wed Dec 01, 2010 6:33 pm

hai ah peng..mengikut pekeliling yang saya tahu kita sebagai pelajar USM PJJ boleh memohon pinjaman PTPTN. atau pun kalau sudah bekerja boleh kuarkan sikit dari KWSP akaun kedua. harap dapat membantu.
Back to top Go down
View user profile
rizanmmea



Posts : 21
Join date : 2011-03-13

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Mon Mar 14, 2011 12:10 am

kalu dah keje...tp nk mohon ptptn...buleh lulus ker....bkn ape kalu dpt ptptn ok jgk....dapat la ringan beban sikit...
Back to top Go down
View user profile
princessrose85



Posts : 69
Join date : 2011-03-07
Age : 31
Location : KLIA, Sepang

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Mar 30, 2011 1:39 pm

PTPTN cekik darah.....ok ke?
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Mar 30, 2011 1:51 pm

ptptn owh tidakk...last choice klu trdesak huhh
Back to top Go down
View user profile
princessrose85



Posts : 69
Join date : 2011-03-07
Age : 31
Location : KLIA, Sepang

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Mar 30, 2011 2:02 pm

nol adiey wrote:
ptptn owh tidakk...last choice klu trdesak huhh



betul3....(upin & ipin)
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts : 59
Join date : 2011-03-05
Age : 28
Location : Malacca Historical City

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Mar 30, 2011 2:19 pm

hahaha..papepon jgn pinjam ah long aaa.. lol!
Back to top Go down
View user profile
nol adiey



Posts : 141
Join date : 2011-03-25
Age : 31
Location : Nibong Tebal :: Parit Buntar

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Mar 30, 2011 3:17 pm

pndai2 le berjimat pasni huhh
Back to top Go down
View user profile
wyreusm



Posts : 4
Join date : 2011-05-20
Age : 37
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Sat May 21, 2011 2:02 am

Buat pengetahuan semua, aku ada tepon PTPTN berkenaan PJJ USM ni. Selagi kursus2 yg di handle oleh IPTA, takde masalah utk buat pinjaman PTPTN walaupun sebelum ini kita ada buat pinjaman kereta atau peribadi di bank2 lain. Bayaran balik selepas 6 bulan kita abes belajar....harap maklum. Sila beli no.pin di BSN, kemudian login web PTPTN, kemudian ikut jer arahan kat situ. No.pin tu tak silap RM6....kalau boleh apply PTPTN sblm daftar 5hb Jun 2011 ni
Back to top Go down
View user profile
isONE7



Posts : 11
Join date : 2011-05-25
Age : 36
Location : W.P. Putrajaya

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Jun 22, 2011 2:41 pm

untuk Penjawat Awam, boleh mohon pinjaman daripada JPA iaitu Pinjaman Boleh Ubah & tiada caj perkhidmatan yang dikenakan. apa yang kita pinjam, itu yang kita bayar. untuk tahun pertama, maybe kena bayar yuran guna poket sendiri. masuk tahun kedua dah boleh claim balik jika pointer ikut syarat yang ditetapkan. Jika berjaya tamat pengajian mengikut tempoh tajaan (tiada lanjutan) & dapat pointer 2.75 (Kelas Kedua Rendah), kita layak dapat diskaun 75%. ini bermakna kita perlu bayar 25% sahaja. btw, kena tunggu JPA keluarkan iklan baru boleh mohon Wink so... sentiasa alert dengan JPA. pinjaman perlu dibayar selepas 6 bulan tamat belajar. maybe potongan gaji secara automatik.
Back to top Go down
View user profile http://fb.me/isONE7
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: kwsp   Mon Jul 04, 2011 8:59 am

boleh ambil kwsp ...boleh tolong saya mcm mana stepnya...dengar orng cakap kena ambil borang apa ntah kat usm pas tu baru leh g kwsp...hai orang beriman tolong lah saya ...tak tahu ni./?????tak nak lah ptptn...dah ada kwsp wat per nak ptptn lagi???
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
lentoq



Posts : 15
Join date : 2011-07-05
Location : Temerloh, Pahang

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Fri Jul 08, 2011 1:33 am

[quote="isONE7"]untuk Penjawat Awam, boleh mohon pinjaman daripada JPA iaitu Pinjaman Boleh Ubah

Maaf ye tumpang tanya.... camana nak apply tuh... 75%.... mak ai.... besarnya diskaun.... camana....camana.....camana.......
Back to top Go down
View user profile
isONE7



Posts : 11
Join date : 2011-05-25
Age : 36
Location : W.P. Putrajaya

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Sun Jul 10, 2011 12:46 pm

[quote="lentoq"]
isONE7 wrote:
untuk Penjawat Awam, boleh mohon pinjaman daripada JPA iaitu Pinjaman Boleh Ubah

Maaf ye tumpang tanya.... camana nak apply tuh... 75%.... mak ai.... besarnya diskaun.... camana....camana.....camana.......

tunggu JPA kuarkan iklan. kena alert sentiasa ngan web JPA tu
Back to top Go down
View user profile http://fb.me/isONE7
Bebi



Posts : 6
Join date : 2011-07-15
Age : 31
Location : Putrajaya

PostSubject: untuk Penjawat Awam, boleh mohon pinjaman daripada JPA iaitu Pinjaman Boleh Ubah & tiada caj perkhidmatan yang dikenakan.   Tue Jul 26, 2011 10:49 pm

Tapi tu susah dapat o...ramai mohon...salah satu syarat kena purata 85 markah ke atas ...
Back to top Go down
View user profile
Bebi



Posts : 6
Join date : 2011-07-15
Age : 31
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Tue Jul 26, 2011 10:52 pm

isONE 7, kt gambar tu mana satu gmbr isONE 7 ya...nak kenal blh..yg perempuan tu kan
Back to top Go down
View user profile
isONE7



Posts : 11
Join date : 2011-05-25
Age : 36
Location : W.P. Putrajaya

PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Wed Jul 27, 2011 12:31 am

Bebi wrote:
isONE 7, kt gambar tu mana satu gmbr isONE 7 ya...nak kenal blh..yg perempuan tu kan

ppuan tu my bini Smile)
Back to top Go down
View user profile http://fb.me/isONE7
Sponsored content




PostSubject: Re: pinjaman ptptn   Today at 6:41 pm

Back to top Go down
 
pinjaman ptptn
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: Info PJJ@USM :: Maklumat Umum-
Jump to: