Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Sun Nov 28, 2010 11:03 pm

Salam

Sebarang pertanyaan mengenai kursus universiti (Titas, Hubungan Etnik) dan kursus Sains Kemasyarakatan (Politik dan Antropologi&Sosiologi) boleh diajukan kepada saya.
Inshaallah saya mampu membantu.


Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Greenish



Posts : 7
Join date : 2010-11-06

PostSubject: Sains Kemasyarakatan dan Satera?   Mon Nov 29, 2010 2:09 am

Salam.

Ben, maaf klu soalan sy ni off topic.
Tapi manalah tahu.. Ben tau pasal ni?
Nak tanya, sy berminat dgn sejarah/tamadun/titas ni, tapi pembelajaran dan pengijazahan under Sarjana Muda Satera.
Nak ambik tamadun, tapi tak minat sastera? Macam mana tu ye?
Dan if tak silap, ada univ lain, tp bukan pjj, tamadun ni under sains kemasyarakatan or something la, tp bukan under sarjana muda sastera.

Persoalannya, tamadun ni memang akan bawah sastera je ke?
Kalau sains kemanusiaan, memang takde la pengkhususan sejarah tamadun ni ye?
Nak ambik tamadun/sejarah tapi under ijazah sains kemasyarakatan?
Thanks atas bantuan.
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Tue Nov 30, 2010 11:37 am

Greenish wrote:
Salam.

Ben, maaf klu soalan sy ni off topic.
Tapi manalah tahu.. Ben tau pasal ni?
Nak tanya, sy berminat dgn sejarah/tamadun/titas ni, tapi pembelajaran dan pengijazahan under Sarjana Muda Satera.
Nak ambik tamadun, tapi tak minat sastera? Macam mana tu ye?
Dan if tak silap, ada univ lain, tp bukan pjj, tamadun ni under sains kemasyarakatan or something la, tp bukan under sarjana muda sastera.

Persoalannya, tamadun ni memang akan bawah sastera je ke?
Kalau sains kemanusiaan, memang takde la pengkhususan sejarah tamadun ni ye?
Nak ambik tamadun/sejarah tapi under ijazah sains kemasyarakatan?
Thanks atas bantuan.

1.subjek sastera tu anda perlu ambil ketika first sem je kot.paper pengantar,tu pon hanya satu paper je.tujuan paper pengantar ni adalah untuk beri peluang kepada pelajar untuk kaji dan bandingkan apakah bidang yang sesuai dengan diri anda.

2.dulu saya fulltime PPSK.sy hanya berminat dgn sosiologi tetapi sy 'terpaksa' belajar ekonomi as a core subject which is sy memang tak berminat.sy redah je.alhamdulillah lulus.hehe.sy sarankan agar anda terus je apply sarjana muda sastera.tak rugi pon belajar sastera

3.setahu sy,di USM,tiada sebarang kursus sejarah/tamadun yang berada dalam program sains kemasyarakatan.

harap membantu
Back to top Go down
View user profile
Greenish



Posts : 7
Join date : 2010-11-06

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Thu Dec 02, 2010 8:46 pm

Thanks a lot ben, atas penerangan...
Act, sy cuma takut tak minat nak blaja jer yg sastera tu, tp if kertas dia sikit jer, ok kot, insya-Allah. Tapi apply pun belum...ada 22 hari lg.
So skg ben mengajar ke?
Mcm sy dengar subjek titas ni mmg penting di univ skg...and if mengajar pun tak teruk sgt jadual dia berbanding subjek kritikal, tp xde elaun kritikal la kan.
Ni dah menjurus kpd kerjaya...hehe
If tak silap, UIA yg buat titas under sains kemanusiaan? Tp utk student full time la.
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Dec 03, 2010 4:20 pm

Greenish wrote:
Thanks a lot ben, atas penerangan...
Act, sy cuma takut tak minat nak blaja jer yg sastera tu, tp if kertas dia sikit jer, ok kot, insya-Allah. Tapi apply pun belum...ada 22 hari lg.
So skg ben mengajar ke?
Mcm sy dengar subjek titas ni mmg penting di univ skg...and if mengajar pun tak teruk sgt jadual dia berbanding subjek kritikal, tp xde elaun kritikal la kan.
Ni dah menjurus kpd kerjaya...hehe
If tak silap, UIA yg buat titas under sains kemanusiaan? Tp utk student full time la.

hehe
sy bukan pengajar di mana-mana institusi.
sy cuma bekas pelajar fulltime yg ingin bantu untuk memberi panduan.
btw,tak semua pendapat sy betul dan pendapat sy bukan mewakili pihak uni.
titas ni di usm adalah kursus teras uni.wajib lulus.
Back to top Go down
View user profile
Greenish



Posts : 7
Join date : 2010-11-06

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Dec 03, 2010 5:17 pm

So tak sambung master ke...or dah ada phd?
Haa betul la tu...rasanya mcm smua IPTA dh wajibkan titas ni.
So graduan titas tak rugi belajar..ada rezeki bleh la jadi lecturer hehe

Tapi kan...if sains sosial under sains kemanusiaan, apa kerjaya yg sesuai ye?
Back to top Go down
View user profile
greedz87



Posts : 100
Join date : 2010-06-20
Age : 29
Location : butterworth,penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Mon Jan 24, 2011 9:46 am

ben wrote:
Greenish wrote:
Thanks a lot ben, atas penerangan...
Act, sy cuma takut tak minat nak blaja jer yg sastera tu, tp if kertas dia sikit jer, ok kot, insya-Allah. Tapi apply pun belum...ada 22 hari lg.
So skg ben mengajar ke?
Mcm sy dengar subjek titas ni mmg penting di univ skg...and if mengajar pun tak teruk sgt jadual dia berbanding subjek kritikal, tp xde elaun kritikal la kan.
Ni dah menjurus kpd kerjaya...hehe
If tak silap, UIA yg buat titas under sains kemanusiaan? Tp utk student full time la.

hehe
sy bukan pengajar di mana-mana institusi.
sy cuma bekas pelajar fulltime yg ingin bantu untuk memberi panduan.
btw,tak semua pendapat sy betul dan pendapat sy bukan mewakili pihak uni.
titas ni di usm adalah kursus teras uni.wajib lulus.

terbaik ah ben...
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Sat Apr 16, 2011 4:25 am

Greenish wrote:
So tak sambung master ke...or dah ada phd?
Haa betul la tu...rasanya mcm smua IPTA dh wajibkan titas ni.
So graduan titas tak rugi belajar..ada rezeki bleh la jadi lecturer hehe

Tapi kan...if sains sosial under sains kemanusiaan, apa kerjaya yg sesuai ye?

sory..baru perasan ada soalan
saya fulltime master.ade je di usm ni.
Back to top Go down
View user profile
greedz87



Posts : 100
Join date : 2010-06-20
Age : 29
Location : butterworth,penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Apr 22, 2011 2:52 am

ben wrote:
Greenish wrote:
So tak sambung master ke...or dah ada phd?
Haa betul la tu...rasanya mcm smua IPTA dh wajibkan titas ni.
So graduan titas tak rugi belajar..ada rezeki bleh la jadi lecturer hehe

Tapi kan...if sains sosial under sains kemanusiaan, apa kerjaya yg sesuai ye?

sory..baru perasan ada soalan
saya fulltime master.ade je di usm ni.

wah...tunggu nanti aku sampai tahap ko ben....
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Sat Apr 23, 2011 12:56 am

greedz87 wrote:
ben wrote:
Greenish wrote:
So tak sambung master ke...or dah ada phd?
Haa betul la tu...rasanya mcm smua IPTA dh wajibkan titas ni.
So graduan titas tak rugi belajar..ada rezeki bleh la jadi lecturer hehe

Tapi kan...if sains sosial under sains kemanusiaan, apa kerjaya yg sesuai ye?

sory..baru perasan ada soalan
saya fulltime master.ade je di usm ni.

wah...tunggu nanti aku sampai tahap ko ben....

apa macam final tuan?
Back to top Go down
View user profile
garfield4248



Posts : 2
Join date : 2011-04-12

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Wed Jun 08, 2011 3:14 pm

kalau ekonomi, boleh jd mentor gak ke. he3
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Wed Jun 08, 2011 6:36 pm

garfield4248 wrote:
kalau ekonomi, boleh jd mentor gak ke. he3

ekonomi tak boleh tuan.masih merangkak2.
kalau untuk paper pengantar yang lain..inshaallah
Back to top Go down
View user profile
garfield4248



Posts : 2
Join date : 2011-04-12

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Jun 10, 2011 11:42 am

mmm...ok. anyway..thanks 4 ur support. nanti kalau ada prob, bole la kite tanya awak ekk..
Back to top Go down
View user profile
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Jun 10, 2011 6:15 pm

garfield4248 wrote:
mmm...ok. anyway..thanks 4 ur support. nanti kalau ada prob, bole la kite tanya awak ekk..
cantik laaa sekarang dah ada 3 tugasan pengantar sains politik,sosiologi dan ekonomi
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Mon Jun 13, 2011 5:19 am

imran wrote:
garfield4248 wrote:
mmm...ok. anyway..thanks 4 ur support. nanti kalau ada prob, bole la kite tanya awak ekk..
cantik laaa sekarang dah ada 3 tugasan pengantar sains politik,sosiologi dan ekonomi


inshaallah.email la pada sy. 3554911@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
830502025009



Posts : 5
Join date : 2011-06-09

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Tue Jun 14, 2011 1:07 am

aduhh pening....apa kata kita buat group nnti...kalau ada apa2 nnti bleh buat pbicangan..
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Sat Jun 18, 2011 4:36 pm

830502025009 wrote:
aduhh pening....apa kata kita buat group nnti...kalau ada apa2 nnti bleh buat pbicangan..

jangan pening-pening tuan.
PJJ ni mudah jika kita pandai bahagikan masa.
Ingat, study di sekolah lagi susah berbanding dengan study di Uni.
Back to top Go down
View user profile
serri



Posts : 4
Join date : 2010-11-28
Age : 37
Location : alor setar

PostSubject: nak tanya   Sun Jul 03, 2011 4:37 pm

ben wrote:
Salam

Sebarang pertanyaan mengenai kursus universiti (Titas, Hubungan Etnik) dan kursus Sains Kemasyarakatan (Politik dan Antropologi&Sosiologi) boleh diajukan kepada saya.
Inshaallah saya mampu membantu.


Very Happy

Salam.....nak tanya nie...saya tak tau nak mula dr mana...saya ambik sk ( a&s)...sekarang dah ada kena wat tugasan...tapi tak tau nak rujuk mana...ada ka contoh2 yang bleh dirujuk? takat hr nie br dpt jka 101,juj 103,jkj 104, jkp 101....please ben help me...
Back to top Go down
View user profile
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: hai..ben   Mon Jul 04, 2011 9:08 am

dapat usm kos management paling saya happy....tapi buat tak sedap hati..ada juga subjek mikro n makro saya punya nak lari...subjek maut bagi saya ni...ben leh tolong tak...ada rujukan ka leh bagi tunjuk ajar tak????
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
imran



Posts : 59
Join date : 2011-03-25
Age : 103
Location : johor bharu

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Mon Jul 04, 2011 8:57 pm

imah wrote:
dapat usm kos management paling saya happy....tapi buat tak sedap hati..ada juga subjek mikro n makro saya punya nak lari...subjek maut bagi saya ni...ben leh tolong tak...ada rujukan ka leh bagi tunjuk ajar tak????
sama la mcm saya dah lah fail subjek ni masa stp dulu....ambik Sk pun ada makro dan mikro
Back to top Go down
View user profile
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Jul 08, 2011 1:46 am

serri wrote:
Salam.....nak tanya nie...saya tak tau nak mula dr mana...saya ambik sk ( a&s)...sekarang dah ada kena wat tugasan...tapi tak tau nak rujuk mana...ada ka contoh2 yang bleh dirujuk? takat hr nie br dpt jka 101,juj 103,jkj 104, jkp 101....please ben help me...

ni baru sem pertama ke?owh,tugasan tu kena la ikut guideline yang diberi oleh pensyarah.mudah je Smile..

mula2..tengok kehendak soalan
then tengok guideline yang diberi
then buat satu draf tugasan
last sekali baru lah karang assignment tu.

imah wrote:
dapat usm kos management paling saya happy....tapi buat tak sedap hati..ada juga subjek mikro n makro saya punya nak lari...subjek maut bagi saya ni...ben leh tolong tak...ada rujukan ka leh bagi tunjuk ajar tak????

makro dan mikro saya pon failed.hehehe.ada pelajar PJJ last year suruh saya tolong buat ssignment mikro, saya pass pada kawan je.

Back to top Go down
View user profile
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: sedih   Fri Jul 08, 2011 7:45 am

saya pun fail masa stp....apa pun tak pa kita tanya juga apa yg tak paham...selagi kita tak paham kita tannya lecturer tu....masa orientasi puan tu leh cakap senang ....bila tengok graf banayk yg dapat A........ben n imran kalau saya dapar A saya contac you allll kita pi makkkkkkannnnnnnnnnn kat penanggggggggg....ok tak ben n imran Laughing affraid
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Fri Jul 15, 2011 5:40 am

makan?
boleh demand tak?
haha
Back to top Go down
View user profile
imah



Posts : 42
Join date : 2011-06-25
Age : 36
Location : relau

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Tue Jul 26, 2011 8:03 am

ben wrote:
makan?
boleh demand tak?
haha

boleh aja asal leh minta maklumat atau petunjuk dari ben
Back to top Go down
View user profile http://rozaimah.pjj@student.usm.my
ben



Posts : 70
Join date : 2010-09-01
Age : 30
Location : Melaka-Penang

PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Sat Aug 13, 2011 1:14 am

imah wrote:
ben wrote:
makan?
boleh demand tak?
haha

boleh aja asal leh minta maklumat atau petunjuk dari ben


inshaallah...

btw,selamat berpuasa
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan   Today at 4:08 pm

Back to top Go down
 
Kursus Universiti dan Kursus Sains Kemasyarakatan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Profesor Nasa dipecat krn membocorkan rahasia sains penting
» Para tokoh dunia KAGUM pada nabi Muhammad SAW
» Ilmuwan-Ilmuwan Islam
» truechristian: Sains, Produk Iblis yang Terkutuk
» Ajaib ! Isi Kitab Kejadian Masuk Pelajaran Sains di Sekolah Kristen

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM :: Info PJJ@USM :: Kursus / Subjek-
Jump to: