Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
Selamat Datang ke Forum Pelajar-pelajar Pendidikan Jarak Jauh
Universiti Sains Malaysia.

Sila daftar untuk memanfaatkan forum ini sepenuhnya. Proses pendaftaran
sangat mudah & cepat:
1.masukkan username
2.masukkan email
3.masukkan password...siap! ( 1 minit je )

==== Minta Bantuan Semua Untuk HEBAHKAN Kepada Rakan-rakan PJJ USM Lain ===

Selamat berforum.
" http://pjjusm.forumotion.com/ "


Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Share | 
 

 medical laboratory technologist a.k.a MLT

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
muhamad nurrani



Posts: 4
Join date: 2011-03-07
Age: 28
Location: cureent city JOHOR,home KELANTAN

PostSubject: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 8:56 am

sy MLt,..ingat nk sambumng belaja,..pe ek kos yg kne ngn profesion sy neh....dan kat mane sy bolh dapatkannye...
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts: 59
Join date: 2011-03-05
Age: 26
Location: Malacca Historical City

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 10:42 am

sy IK..sy cdg awak amik bio la..leh ddk lab jugak..jd peg sains C41..
Back to top Go down
View user profile
muhamad nurrani



Posts: 4
Join date: 2011-03-07
Age: 28
Location: cureent city JOHOR,home KELANTAN

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 10:47 am

alamak,..dh lari post la kalo g2....lab jd pegawai sains
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts: 59
Join date: 2011-03-05
Age: 26
Location: Malacca Historical City

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 11:18 am

hehe..kalo diikutkan mmg la lari..xpun try apply kenaikan MLT U41 ke..mcm sy xleh,IK U41 xleh pakai bio,kene pakai environmental health jugak..tp da melambak senior2 yg ade EH tp kuota penuh..so sy wat keputusan amek bio n insyaAllah jd pengajar je kalo ade rezeki..
Back to top Go down
View user profile
muhamad nurrani



Posts: 4
Join date: 2011-03-07
Age: 28
Location: cureent city JOHOR,home KELANTAN

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 11:35 am

2 yg nk amek degree dulu,...tp nk pjj cam susah jek nk dpt...takot bos xapruve ....huhuhuhu,...IK xpe ,...keje pon relax
Back to top Go down
View user profile
katak



Posts: 59
Join date: 2011-03-05
Age: 26
Location: Malacca Historical City

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Mar 07, 2011 4:39 pm

huhu..sape kate keje IK relax?keje disebalik tabir ni org mmg xnampak..yg org nampak IK g minum mase org lain keje,tp org xnampak IK keje mase org lain rehat..bukan senang nk kawal penyakit berjangkit ni..mcm sy di unit kawalan penyakit bawaan vektor,of course fokus utama pd denggi..baki cuti tahun sy tahun lepas ada 20 hari lg..sehingga arini,da 5 bulan sy masih blm bercuti termasuk sabtu ahad..n tiap2 ari balek pkl 10 pm..sy terlibat secara langsung dlm aktiviti penyiasatan kes dan juga perancangan aktiviti pencegahan dan pengawalan supaya penyakit ni xmerebak..itu baru denggi,blm penyakit lain lg..sy mmg berurusan secare langsung dengan MLTn utk tau result serologi..sampai kdg2 MLT pon tension sbb hampir setiapm ari staff sy akan call lab utk update result serologi pesakit denggi..ramai juga IK yg dulu2 ada mental disoder sbb xtahan dgn tekanan..tp sy setakat ni masih mampu kawal tekanan..so jgn ingat keje IK ni relax..nampak je relax..tp sebenanye IK ni tunjang utama dlm aktiviti kawalan penyakit nerjangkit di Malaysia ni..kene hargai 2..terdedah dgn pelbagai risiko demi mengawal penyakit supaya xmerebak..sy sendiri setiap ari terdedah risiko jangkitan denggi sbb menyelia aktiviti di kawasan wabak..tp Allah maha adil..Dia tahu apa yg kita buat.. Surprised
Back to top Go down
View user profile
9w2orb



Posts: 14
Join date: 2011-10-02
Age: 28
Location: Kulim Kedah D.A

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Sun Oct 02, 2011 5:17 pm

Assalamualaikum bang "katak"...kalau ada SPM aliran sastera dan STPM aliran sastera leh apply tak course Bio....sebab minat course bio ni.....STPM dapat 5P dan SPM pun ada tambahan ambik time SPM biology tp dapat 7D aja...mate pun dapat 7D ...agak2 leh dapat tak...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://www.9w2orb.blogspot.com
katak



Posts: 59
Join date: 2011-03-05
Age: 26
Location: Malacca Historical City

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Wed Oct 05, 2011 8:56 pm

9w2orb wrote:
Assalamualaikum bang "katak"...kalau ada SPM aliran sastera dan STPM aliran sastera leh apply tak course Bio....sebab minat course bio ni.....STPM dapat 5P dan SPM pun ada tambahan ambik time SPM biology tp dapat 7D aja...mate pun dapat 7D ...agak2 leh dapat tak...hehehe

Wslm warahmatullah...boleh aje..sy pon dulu SPM accounting,dip environmental health,tp first degree amik bio...tukar2..minat n usaha tu penting..cube buat permohonan dulu..insyaAllah kalo ade rezeki dpt la Smile
Back to top Go down
View user profile
9w2orb



Posts: 14
Join date: 2011-10-02
Age: 28
Location: Kulim Kedah D.A

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Fri Oct 07, 2011 3:10 pm

arap nanti rakan2 kasi tau ye bila open nanti pemohonan utk 2012/2013
Back to top Go down
View user profile http://www.9w2orb.blogspot.com
saifulcvt



Posts: 5
Join date: 2011-01-10

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Nov 21, 2011 1:01 pm

kalo camtu macam senang jer dpt kursus biologi usm pjj ni..sbb saya tengok ada yg spm tak pernah amek biologi, kimia, fizik pun leh dapat kursus ni..ada yg diploma aper2 pun leh amek kursus ni gak...mcm aku dulu SPM1999 biologi dan kimia dpt B3..pastu fizik dpt B4 add math dpt C5..boleh kata semua subjek sains tulen tu kepujian..tp heran mcmmana korang yg tak pernah ada basic sains ni terus amek ijazah sains ya..aku dulu pernah masuk matrikulasi dan buat ijazah sarjana muda sains kimia industri UPM tp berenti amek diploma MLT UiTM jer..sekarang rasa mcm nak sambung samada ijazah biologi atau kimia kat USM ni..tp mcm tak jadi sebab ijazah pjj usm ni mcm rendah value dia..kebanyakan kawan saya cakap camtu..iklan kemasukan 2012/2013 dan kuar dh..pilihan lain mungkin UPM sbb ada kursus pjj bidang sains mcm sains pertanian..ok ker amek sains pertanian ye.tp aku tak kerja bidang pertanian ni..ramai kawan2 mlt tempat saya yg result spm dan latarbelakang sains lebih kurang saya tp tak amek pun bidang2 sains ni buat pjj ijazah..ada yg amek pengurusan sumber manusia UPM, ada yg amek undang-undang uitm dan ada yg amek BBA ukm..diorg dah bosan kot amek bidang sains yg akhirnya jadi kuli jer..baik amek pengurusan atau sastera ikhtisas sbb sentiasa berada diatas..
Back to top Go down
View user profile
langkelana



Posts: 67
Join date: 2010-08-13
Age: 32
Location: Cyberjaya

PostSubject: Re: medical laboratory technologist a.k.a MLT   Mon Nov 21, 2011 6:31 pm

Permohonan Kemasukan ke Program Pengajian Jarak Jauh USM
BUKA: 21 NOV 2011
TUTUP: 29 FEB 2012

https://pohon.usm.my/ppjj/
Back to top Go down
View user profile
 

medical laboratory technologist a.k.a MLT

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum Pelajar Pendidikan Jarak Jauh USM ::  :: -